Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jako jediní široko daleko (s Uruguayci poboku) kdysi patřili do vyspělého světa. ---- Před pár dny jsem přečetl všechny Vaše předchozí blogy, takže si Chile ještě celkem pamatuji.  Já jsem z nich pochopil, že Chile je vyspělá země. Sice s nějakými problémy, jako každá země, ale ty problémy vypadaji řešitelně na rozdíl od komunismu v jiných zemích.

0 0
možnosti

Díky. Chile je nejbohatší (podle HDP) a nejmodernější země na kontinentě. Taky s řadou dalších nej, která jste se tam dočetl.

Ale vyspělé země - tj. vzděláním obyvatel, zdravotnictvím, soc. mobilitou, jakousi kvalitou života apod. - tak mezi ně patřily vždy pouze Argentina a Uruguay. Obě se z vyspělého světa vytratily, ale třeba se do něj zase vrátí. - A může se k nim přidat Chile, velmi rád mu to přeji.

0 0
možnosti

Argentina je nesmirne bohata - na neidiotstejsi a znacne levicove a chrapounske vlady. Skoda. 

Ale co se narco tyce, bohuzel, to zpusobili USA vsude ve svete. Pote co konecne zrusili tu idiotskou prohibici alkoholu, coz vedlo spise k vetsi konzumaci, a vrazdam, mafiim, poldove umirali a vse bylo zbytecne. Tak pote se zkorumpovanym politikum styskalo a udelali prohibici drog. Banky  VSUDE perou spinave penize, politici z toho maji, a DEA je prolezla korupci od sklepa na pudu. Nehlede na to ze to DEA vsude ridi. A v USA uz prisli  na to ze je lepsi jim nechat volnou ruku a je klid, obcas zabasnou neboheho pushera s dvema jointy, a vypada to ze se to potira. 

Ale jine zeme to odkaslavaji. Dnes uz i Argentina.

A nevypada ze by se chtelo to legalizovat, jako drogy byly legalni jeste na zacatku 20. stoleti, a nebyl problem. Oni si totiz vsichni zvykli na "snadne" prachy, vcetne bank.

0 0
možnosti

Je to tak, v boji slabých latinskoamerických vlád proti kartelům také nevidím žádný smysl. A některé vlády se začínají USA trochu vzpouzet - Uruguay legalizovala marihuanu, Kolumbie přehodnocuje způsob boje. Uvidíme, s jakými výsledky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik