Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

A skutečně si myslíte, že by to mohl být první smysluplný návrh Syrizy? Právně je pozice Řecka velmi slabá a načasování požadavku opravdu potvrzuje negativní předsudky vůči Řekům. Proč to neřešili předchozích desetiletích? Řecko potřebuje smysluplnou hospodářskou politiku a ne milodary, které jsou spíše makroekonomickým jedem.

1 0
možnosti
LT

Že Řecku žádná pomoc nepomůže bez změny hosp. politiky, je bez diskuzí. Tímto článkem jsem chtěl vyvolat debatu o tom, zda požadavek reparací je jen dalším nesmyslem nebo má, byť zčásti, nějaké opodstatnění. Načasování je hloupé, a proč o odškodnění nepožádali dříve, nevím. Osobně si myslím, že o něm tajně jednali už dávno a že Berlín výměnou za mlčení slíbil Athénám vstup do EU. To by vysvětlovalo, proč Němci - takoví ochránci pravidel - Řecko do eurozóny připustili navzdory nesplnění řady kritérií nebo přímo švindlům.

0 0
možnosti
LC

Historický exkurz OK. Ale ty reparace by Řecku vůbec nepomohly. Jen by žili o rok o dva déle předkrizovým stylem. Je to jen odvádění pozornosti. Jezdím do Řecka od roku 2000. Nejdřív to bylo pracovně, teď už jen za poznáním a dovoluji si tvrdit, že mám Řeckou pevninu proježděnou křížem krážem (asi víc než většina Řeků). Je tam krásně. Ale až do doby, než na ně konečně došlo, jsem nepochopil, kde se vytváří ty hodnoty, které jim zabezpečují ten životní styl, ty příjmy obyvatel jako v Německu. Teď už to vím.

1 0
možnosti
LT

Celý tento článek je o tom, zda Řecko nárok na reparace má, nebo ne. Bez ohledu na současné Řecko, jeho životní styl, jeho politiky nebo jestli by reparace zase rozfofrovali (podle mě ano). S tím nárok nijak nesouvisí.

0 0
možnosti
OF

První  válečnou resp.okupační  zimu v Atenách zemřelo hlady 200 000 lidí.

Řeci se nevzdali a bojovali. Tak jako v Řecku se Němci chovali jen v Polsku,Srbsku a v Rusku, tam ještě hůře. Žádný z těchto států reparace nedostal. Židé chtějí po Polsku 60 mld USD, jeden roční HDP.Je to jednoduché, Němci zaplatí Polsku reparace a Poláci z toho zaplatí židům 60

mld USD.Polsko přišlo o 50% majetkua 11 mln obyvatel /6 mln padlých/ Německé banky se řeckém dluhu jen napakovaly.Poznámka : stejně jako Řecko žije na dlu i ČR. Zloděj kříčí chy´tte zloděje.Jednostka tuposti : jeden horáček =10 sperlinů.;-DRv

0 0
možnosti
JV

J64i20r61i 53V93r37a28b54e71c

21. 4. 2015 18:38

V Nemecku nebyl po valce kamen na kamenu a jak to zase vse vybudovali.

No a ti Reci , jen zebrat od EU nic nedelat .

2 0
možnosti
LT

Německu byl jeho hospodářský zázrak 50. a 60. let umožněn z velké části právě proto, že nikomu neplatilo reparace. Mimo to obě Německa dostala štědrou pomoc od obou bloků v rámci ideologického boje. Po první válce se toto nestalo a žádná poválečná obnova se také nekonala - německé hospodářství se zotavilo až s Hitlerovým zbrojením. To bylo pro zajímavost postaveno čistě na dluhu a jako smyslu zbavené hosp. politice. Nevstoupit do války, Německo by na poč. 40. let zbankrotovalo. Že jsou Řeci líní a jejich politika vůči EU vyděračská, souhlasím.

0 0
možnosti
RH

Je zřejmé, že se jedná o požadavek motivovaný současnou situací, kterou si způsobili sami Řekové. Takové chování je bohužel zcela v souladu s předsudkem líného a neschopného Řeka, který raději něco vysomruje než vydělá. Německo je naopak v rámci EU a eurozóny dlouhodobě sponzorem Řecka a dalších slabých ekonomik. A protože si Řekové místo reformy ekonomiky raději zvolí komunisty, tak zkrachují. A protože zkrachují, tak věřitelé v čele s Německem přijdou o 320 miliard eur, a když se k tomu připočte odpuštěných 100 mld. eur, tak je to pěkná sumička o které se většině zodpovědně hospodařících států ani nesní.

4 0
možnosti
OF

Vyjmenujte ty zodpovědně hospodařící státy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

;-DPříspěvek oceňuji 3 horáčky.

Napovím : Lucembursko,Vatikán,Holandsko,San Marino, Andorra ........... a ? ;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

Určitě zajímavé.R^

2 0
možnosti
ZK

Řecko by mělo reparace požadovat i po Itáli, ti je napadli jako první. Wehrmacht jim musel poskytnout něco jako bratrskou pomoc, protože to Italům moc nešlo, ale na Řecko měli chuť převelikou.

1 0
možnosti
LT

S Itálií byla podepsána mírová smlouva, tedy zůstala uzavřena i otázka reparací. Podobně s Bulharskem, které anektovalo severní čtvrtinu země.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý příspěvek a pohled na věc z druhé stranyR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik