Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Socialismus nefungoval, nefunguje a fungovat nebude.

1 0
možnosti
Foto

Mate pravdu .. Treba ve Francii to jde od desiti k peti ;-)

0 0
možnosti
MR

M25i22l33a36n 53R34a87d55e70k

17. 1. 2015 22:32

vyborny rozbor a karma. O te Kube, tam jsou motivy dva, Venezuela v riti, a USA ma take svuj motiv, Putin v Karibiku. Pro obe strany je vyhodne zacit znova.

Co se Venezuely tyce uz za Chaveze to bylo obdobne. Mam tu plno znamych Venezolancu co emigrovali do Mexika , pochvaluji si uz davno jaky je tu klid a zlocinost zadna. Opakuji jejich slova. Jsou tu lide se vzdelanim i bez, a jsou zde radi, to co rikaji o Venezuele se me nezda exoticke, ja neco podobneho pamatuji i z padesatych let, fronty nekolikahodinove na vsechno, masny prazdne. Cena ropy pouze zrychlila pad venezuelske ekonomiky, a dlouho se Maduro asi neudrzi.

Mam tu sousedy, Venezolance, ona dela na venezuelske ambasade, tady blizko, je tu se synem, manzelem a otcem,  najmuli si vedle nobl vilu, v tzv.privada, asi znate, nabytek privezli z prvotridniho butiku, dve auta za 100 000 dolaru za kus, dene na nakupech, ona dela tak cca 3 hodiny dene. Cili takovi drzi Madura u koryta, hlavne armada, zaimco ve Venezuele se fackuji o mouku.  Ale neco se deje, posledni dni jsou nejak zakriknuti, ani ven do parciku pro residenty nevychazeji, zaluzie zavrene, nejak zmlkli, kdovi co se deje.

To je tak kdyz nejaka zeme vsadi jen na jednoho kone, v rope neni budoucnost, to diky bohu doslo Mexiku davno. Sice po tom co sla ropa dolu mexicke peso zbuchlo z 13.40 na 14, 40 approx, denne se to meni, ale ropa uz neni ten hlavni export. Diky bohu. Ale ani Rusko si neuvedomuje ze nic netrva vecne.

0 0
možnosti
PK

P22a93v29e30l 66K36u67l72a

17. 1. 2015 21:50

Moc hezky sepsané, karma

2 0
možnosti
KD

Zmiňujete Haiti. Tak jak tam vzkvétá kapitalismus 21 století ? ( a mohl bych vyjmenovat prakticky všechny země Střední Ameriky );-D

0 2
možnosti
LT

Haiti se budu věnovat v jednom z příštích článků.

0 0
možnosti
MP

Zajímavý článek. Rozhodně jsem se nenudil. I díky němu stále zjišťuji, jak chudá na  informace o světě jsou naše veřejnoprávní media, omílající stále dokola mnohé nepodstatné. Ve Venezuele jsem byl v roce 2008 a pokud máte pravdu, je rozdíl dost zásadní. Přesto si myslím, že na Cháveze a jeho systém je třeba se dívat i očima Latinské Ameriky. Tedy s plným vědomím, jaké poměry panovaly za jeho předchůdců. Velice by mě zajímal Váš názor právě na podobu nějakého úspěšného a hlavně realizovatelného systému. Vše při vědomí, že to obrovské přírodní bohatství až příliš bedlivě sledují zahraniční supi, kde jejich peníze dokáží zázraky při manipulaci s nevzdělaným obyvatelstvem. Jsem velmi skeptický, že něco smysluplného má tam šanci přežít.

1 0
možnosti
LT

Podobnou otázku si kladu několik let a věřte, že jsem dalek názoru liberálů, že trh řeší vše. Dosavadní problémy Latinské Ameriky samozřejmě znám a snažím se na ně dívat jejich očima. Vím, že předchávezovská Venezuela bylo něco příšerného.

Můj recept je jednoduchý - vzdělání. Neexistuje na světě země, která by investovala do vzdělání a nevyplatilo by se jí to. Ať se na problémy kontinentu díváte ze kteréhokoli úhlu, vždycky dospějete ke školství. Dokud chudí budou chodit do mizerných veřejných škol a bohatí do soukromých a pak na univerzitu do USA, chudoba, sociální rozdíly, polarizace, nepokoje tu nikdy nezmizí.

Bohužel jediná latinskoamerická země, které se to dokonale povedlo, je nedemokratická Kuba. Ale blízko jsou Uruguay a Argentina - a jsou to také nejbohatší, nejvzdělanější a nejméně nerovné země. Chile se vydává stejnou cestou, prezidentka Bacheletová by ráda nejbohatší zemi na kontinentu zbavila přívlastku jedné z nejnerovnějších. Bolívie nebo Nikaragua vyšly stejným směrem, byť jsou zatím nesmírně daleko. Poměrně dobře se žije i Kostaričanům.

Naopak Kolumbie, Brazílie, Peru, Mexiko a střední Amerika jsou pro mne ztracené země bez budoucnosti. Řídí je elity ze svých paláců stejně jako před stoletím a na vlastní lidi, kteří se vraždí na ulici, kašlou.

Korupce je tu endemická - ale Chile nebo Uruguay ukázaly, že umí být mnohem méně zkorumpované než Česko. 

Ohromné přírodní bohatství je prokletí - ale zase Chile ukázalo, že je schopno s ním příkladně nakládat. Chválí ho celý svět.

Tedy šance tu je.

1 0
možnosti
ML

M56a73r85t86i39n 23L63a87c40o

17. 1. 2015 15:45

Poprosil by som súdruha Cvalína, či by nemal niečo k téme...

Nemal? Nejaký iný súdruh...?

Že to nie je ospevovať 60rokov tuhého súdruha Stalina?

A že v Amerike bijú černochov?

:-P

1 0
možnosti
VB

Nejsem odborník na Venezuelu, ale asi hlavní příčinou je cena ropy - a tu neovlivní ani změna prezidenta.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS