Postřehy z Chile po půl roce

30. 06. 2014 23:49:06
Země pod Andami momentálně řeší jednu jedinou věc - El Mundial

Před pár dny jsem se vrátil do Chile, uprostřed místní zimy. S nohama pod dekou jako dědeček v houpacím křesle se ohřívám u přenosných kamínek a ledovými prsty vyťukávám tenhle článek. Chilané totiž neznají ústřední topení, izolaci domů či horkovodní potrubí. Na první pohled to není potřeba - na slunci je v Santiagu hezkých 15°C, vítr je málokdy. Brzy ráno a v noci ale teplota klesá k 5°C i k nule a pak máte doma příjemých 10°C. Paráda vylézt ze sprchy, ve které navíc málokdy z ohřívače přiteče voda, které my říkáme teplá...

Navzdory zimě i smogu, který halí zasněžené Andy okolo šestimiliónového Santiaga, Chilané si naplno užívají šampionát. I reformy prezidentky Bacheletové ustoupily do pozadí. Teď se fandí marea roja, červenému přílivu, jak Chilané své sestavě říkají. Když hraje místní selección, prodavačky mají ve vlasech zapíchnuté chilské vlaječky, zaměstnanci se smějí dívat na zápas v pracovní době a spousta kanceláří pro jistotu zavře. I ušmudlaní bezdomovci u metra podpoří národní tým kulichem v chilských barvách. V kampusu konzervativní Katolické univerzity vyrostl stan pro fanoušky s živým přenosem všech zápasů. Z rádia se ozývá ¡Dale, dale, Chile!, na sítích se šíří fotbalová parodie Statečného srdce a televize vysílá živý přenos z Brazílie, kde na plážích reportéři sondují, kdo vyhraje sobotní zápas s Brazilci. Ten je teď tématem číslo jedna. Každou chvíli z obrazovky hodí úsměv Alexis Sánchez, idol všech Chilanek a miláček fanoušků. Za ty se podle průzkumu považuje 94 % mužů a 74 % žen. Chilanky totiž narozdíl od Češek fandí stejně intenzivně jako jejich protějšky.

DSCN1678.jpg

Jen jedna věc Chilany nepustila ani při mistrovství - protesty a stávky. Národní vášeň číslo dvě udržují v chodu pochody učitelů (za vyšší platy), protesty zaměstnanců lékáren Cruz Verde (za vyšší platy) a stávka řidičů dopravního podnika Transantiago (za to, že jich rozdovádění „fanoušci“ po zápase se Španělskem asi 50 vytáhli z autobusů a zmlátili).

Přes spoustu odlišností je prostě Chile pořád Latinská Amerika. A že jsem tu loni půl roku studoval, mám to tu rád. Takže hodně štěstí v sobotu, Chile. ¡Dale, Chile!

Na fotografii stávkující zaměstnanci lékárny Cruz Verde kousek od Plaza de Armas v centru Santiaga (snímek autora)

Autor: Lukáš Trzaskalik | pondělí 30.6.2014 23:49 | karma článku: 9.98 | přečteno: 472x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 469 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 840

Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...