Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Chilané potopili v jedné z pacifických válek jedinou peruánskou fregatu, jmenovala

se Independiencia, a to jim nemůžeme  zapomenout :-( Byla dřevěná .:-(

A obrali Bolívii o ledek a provincii Tarapaca, kde se dnes pěstuje vinná réva.:-(

V pacifických valkách jim pomáhali Britové, kteří investovali do chilské mědi.

Nechápu proč to Chile je tak dlouhé, skoro jako Sovětský svaz. ;-D

0 0
možnosti
IH

Pinochet rozhodně v potlačování demokracie měl na koho navazovat. Nezmínil jste předchozí Allendeho marxistickou vládu s několikasetprocentní inflací a směřováním ke krachu státu - ta byla demokratická? To žertujete?

2 1
možnosti
LT

Doufám, že žertujete Vy. Co má inflace společného s (ne)demokracií?

Ano, Allendeho vláda byla demokratická, vzešlá z prezidentských voleb a sama vypsala několik voleb parlamentních. Allende nesplňoval některá dnešní kritéria demokracie, ale srovnávat jej s Pinochetem je jako rovnat Rusko ke KLDR.

1 0
možnosti
PK

Lukáši, dík za článek. Oceňuji, že nemáte dnešní módní "pravicové" názory o všeschopnosti trhu a nízkých daní a reflektujete, že smyslem ekonomie je i stupeň blahobytu širokých vrstev. VŠE jsem studoval před 50 lety a o dnešních možnostech se nám ani nesnilo. Nezávidím, naopak - přeji vše nejlepší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik