Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brazílie před volbami; jak letecká havárie dokáže zamíchat kartami

Dvousetmiliónová Brazílie, první ekonomika a největší země Latinské Ameriky, míří 5. října k prezidentským volbám. A letecké neštěstí na poslední chvíli pozměnilo kandidáty i předpokládaný výsledek

Od letošních brazilských voleb nikdo větší překvapení nečekal. Stávající levicová prezidentka Dilma Roussefová si téměř jistě šla pro vítězství proti svému středolevému kandidátu Eduardu Camposovi i jeho středopravému kolegovi Aéciu Nevesovi. Když se však 13. října zřítilo letadlo s Camposem na palubě a všichni cestující zemřeli, Brazilská Socialistická strana (PSB) ztratila svého kandidáta.

Mladému, sympatickému a úspěšnému guvernéru státu Pernambuco nikdo vítězství nevěštil, ale byl vítanou opozicí vůči dominantní Straně pracujících (PT) prezidentky Roussefové. Očekávalo se, že ji připraví o nemálo hlasů a potvrdí tak rostoucí nespokojenost Brazilců se stranou a politikou řídící zemi od roku 2003. Socialisté na poslední chvíli zaregistrovali jako svou kandidátku Marinu Silvovou, velmi oblíbenou ekologickou aktivistku.

Marina Silvová strávila dětství v té nejsurovější bídě brazilské Amazonie v rodině sběračů gumy. Její malá a hubená postava je prý důsledek podvýživy a špatně léčené malárie, žloutenky a otravy rtutí. Číst se naučila v 15 nebo 16 letech. Vystudovala historii a vstoupila do komunistické strany. Mnohem později pomohla založit Stranu pracujících a stala se ministryní a spojenkyní dnes slavného prezidenta Luly da Silvy. Z jeho dlouhé vlády (2003-2011) vystoupila na protest proti politice podle ní bezohledné k životnímu prostředí. Její třetí místo v posledních prezidentských volbách s 10 % hlasů pak bylo pro většinu Brazilců obrovské překvapení.

A dnes jí analytici předvídají vítězství ve druhém kole voleb v duelu s Roussefovou. Kdoví, možná hned v prvním - podle posledních průzkumů si už obě dámy stojí téměř nerozhodně. Co Silvovou vystřelilo do čela anket? Poctivost. Ani její kritici si nedovolují obvinit ji z korupce či politikaření. Její zásadovost je všeobecně známá. A takových politiků je v Brazílii asi tolik co lyžařských středisek. Naopak Roussefová nemá dobrý týden. Před pár dny centrální banka oznámila, že Brazílie je v recesi, a ve státním ropném gigantu Petrobras vyšla najevo korupce a klientelizmus obřích rozměrů.

Podnikatelé mají ve favoritovi jasno - o co více se lepší preference Silvové, o to rostou brazilské akciové indexy. Kandidátka Socialistů slibuje „pokračovat v úspěších pravice i levice“.  Je pro fiskální i monetární disciplínu, boj s plýtváním i korupcí, ale také rozšíření úspěšného sociálního programu Bolsa Família, navýšení rozpočtu školství i zdravotnictví a ochranu životního prostředí. Trochu utopická je její vize, že bude „vládnout s těmi nejlepšími z každé strany, ale bez stran“. V neskutečně špinavém světě brazilské politiky, s její federální i státní úrovní, se prezident bez protřelých aliancí a koalic neobejde. Roussefová a kritici jí vyčítají nedostatek zkušeností. Odborníci však její vedení ministerstva životního prostředí v Lulově vládě chválí. Trochu uškodit Silvové může v katolické Brazílii to, že je evangelička. A nijak se nevyjádřila ke katastrofální kriminalitě a násilí v zemi.

Osobně držím palce Silvové. Necharizmatická Roussefová se stala prezidentkou jen díky podpoře slavného Luly jako zasloužilý straník - kariéru udělala na úřednických funkcích v odborech. Byla chválená jako údajně schopná manažerka. Ale právě za její vlády někdejší jihoamerický tygr sklouzl do recese, infrastruktura zůstala mizerná, korupce obrovská, bezpečnost děsná a ještě se zhoršuje. V pátečním rozhovoru Roussefová usoudila, že „ve všech stranách jsou lidé zkorumpovaní i lidé, co nejsou“ a uznala, že kriminalita se horší. O praktikách v Petrobrasu prý nic nevěděla. Z podstatných změn do dalšího mandátu navrhuje politické reformy podmíněné referendem. Brazílii totiž považuje za moderní zemi, která prodělala velký pokrok, ale její politika zůstává zastaralá. S tím se nedá než souhlasit. Změnu hospodářské nebo zahraniční politiky neplánuje.

Na snímku kandidátka Socialistů Marina Silvová

Autor: Lukáš Trzaskalik | neděle 14.9.2014 10:15 | karma článku: 9,27 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Lukáš Trzaskalik

Macri prezidentem, Argentina si zvolila novou cestu

Mauricio Macri se středopravou stranou Cambiemos (Změňme) byl zvolen prezidentem Argentiny. Odchodem Cristiny končí 12 populistických let vlády Kirchnerů.

24.11.2015 v 22:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Guatemala; sranda musí být, i kdyby se venku střílelo

V prezidentských volbách v největší středoamerické zemi zvítězil tuto neděli bývalý komik Jimmy Morales. Na první pohled beznadějná Guatemala však letos příjemně překvapila.

31.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,17 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část druhá)

Po téměř pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině. Pokračování předchozího článku

27.7.2015 v 0:01 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část první)

Po necelých pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině

22.7.2015 v 0:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2743x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Trzaskalik

Německé válečné reparace; jen další řecký výkřik do tmy?

V českých médiích je řecký požadavek válečných reparací podáván jako další přiblblý nápad Athén, jak z někoho drze vytáhnout peníze. Válečné reparace Německa jsou možná naopak první smysluplný návrh, se kterým populistická Syriza zatím přišla.

21.4.2015 v 17:36 | Karma: 17,67 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik