Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Venezuela; bod zlomu?

Poslední měsíc se Venezuela nachází na pokraji občanské války, s rozvrácenou ekonomikou, nejvyšší inflací na světě a možná stejně tak rozdělenou společností

Venezuela si ve středu připomněla rok od smrti Huga Cháveze. Při impozantní vojenské přehlídce a následné ceremonii u hrobky zesnulého „Velitele“ stáli po boku prezidenta Nicoláse Madura jeho bolívijský protějšek Evo Morales, kubánský vůdce Raúl Castro a zástupci vlády Argentiny a Ekvádoru. „Chávezův syn“, jak sám sebe Maduro nazývá, využil příležitosti k tvrdé kritice opozice. Vyzval lidové milice (UBBC), rolníky i dělníky k zachování odkazu jejich velitele a odsoudil „vměšování se loutkových vlád“ do záležitostí země, protože „cesta Venezuely je skrze latinskoamerickou jednotu...a protiimperialismus“. Ostře se postavil proti Organizaci amerických států (OAE), nabádající všechny strany konfliktu k dialogu a k propuštění zadržených, a úplně nejhůř dopadla Panama. Provinila se tím, že před několika dny vyzvala OAE k mimořádné schůzce ohledně Venezuely. Maduro oznámil přerušení všech diplomatických i obchodních styků se středoamerickou zemí, panamského prezidenta Martinelliho obvinil z vměšování se do záležitostí Venezuely a jeho velvyslance ve Washingtonu z „konspirace“ proti Caracasu. Den nato Venezuela vypověděla panamské diplomaty a při jednom oznámila, že odmítá zaplatit Panamě dluh přes miliardu dolarů „dokud nebude v Panamě seriózní vláda“.

Je to ale bohužel současná Venezuela, kde už není seriózní vůbec nic. Zemí zmítají téměř měsíc tvrdé prostesty, při kterých do čtvrtka zemřelo 20 lidí. Stovky jsou zraněné, ulice velkých měst blokují hořící barikády a do ulic byla povolána vojenská Národní garda. Nad státem Táchira u hranic s Kolumbií vláda částečně ztratila kontrolu. Z toho obvinila kolumbijského prezidenta Santose, který podle Caracasu podněcuje k nepokojům, účastní se spiknutí proti Venezuele a „radí“ radikálnímu opozičnímu vůdci Leopoldu Lópezovi. Ten je zavřený ve vojenském vězení poté, co se uprostřed opoziční demonstrace vydal Národní gardě. Venezuelská společnost je rozdělená tak, že snad jakékoliv usmíření či dialog ani není možný. Zatímco chavistas pláčou a zapalují svíčky u hrobky „jejich Velitele“, druzí demonstrují proti nedostatku zboží v obchodech, policejní represi (údajně i mučení) a obrovské kriminalitě. Množství přepadení, vražd a únosů vystoupilo za Chávezovy vlády na takovou úroveň, že někteří Venezuelané zoufale tvrdí, že „Venezuela už není jejich, ale zločinců“.  

Madurova vláda viní z protestů „fašisty“ chtějící zničit revoluci a z hospodářského rozvratu „ekonomickou válku sabotérů“. Roční míra inflace v zemi je odhadována na 56 % a nedostatek postihuje už zhruba třetinu produktů. Zbývající nezávislá média v zemi jsou všemožně obtěžována a opoziční noviny zavírají pro nedostatek papíru, který nemohou dovést ze zahraničí kvůli nemožnosti obstarat si cizí měnu. Několikrát devalvovaný bolívar má nyní na černém trhu vůči dolaru desetinovou hodnotu oproti oficiálnímu kurzu, za který se ovšem dají směnit jen malé částky. To je obrovský problém pro zemi, kde většinu místního průmyslu (včetně papírenského) socialismus 21. století úspěšně zlikvidoval.

Zraky většiny se teď obracejí k umírněnému opozičnímu vůdci Henrique Caprilesovi, neúspěšnému prezidentskému kandidátovi z minulých voleb. Ten vyzval k pokračování protestů, ale důrazně žádal jejich pokojný průběh. Maduro mu nabídl jednání v rámci dialogu o národní jednotě, nicméně Capriles jej odmítl s tím, že je ochotný debatovat, až jakmile „vláda povede dialog, ne monolog“. Capriles je považován za nezpochybnitelného představitele venezuelské opozice a podle mnohých má právě on postavení, zkušenosti a osobnostní předpoklady k tomu, aby venezuelskou krizi vyřešil. Velmi kritizovaný a podle mě podivný je pak přístup latinskoamerických zemí. Madurovu vládu plně podpořily levicová Kuba, Bolívie, Ekvádor a Nikaragua, což tolik nepřekvapuje, ale také Argentina a Brazílie. Kriticky se k počínání Caracasu vyjádřily jen Chile a Panama, ostatní země mlčí.

Osobně si myslím, že Madura může sesadit jedině armáda. Vláda má pořád velkou podporu mas na to, aby ji smetly protesty podobně jako na Ukrajině. Vojáci zatím stojí na straně vlády, přestože Madurovy výzvy k jednotě uvnitř ozbrojených sil napovídají, že v nich asi taková jednota není. Zpochybňované je i samotné postavení neoslnivého, a upřímně jednoduchého, Madura uvnitř režimu. Někteří už větší vliv přiřazují šéfovi parlamentu Diosdadu Cabellovi, zastánci spíše tvrdé linie. Vydržet až do řádných voleb v roce 2019 každopádně není v současné situaci možné. Proto nedojde-li ve Venezuele k převratu, východiskem bude podle mého pouze snaha a schopnosti Caprilese, případně podpořeného (pro Caracas) neutrálními a respektovanými státy.

Autor: Lukáš Trzaskalik | sobota 8.3.2014 12:40 | karma článku: 14,50 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Lukáš Trzaskalik

Macri prezidentem, Argentina si zvolila novou cestu

Mauricio Macri se středopravou stranou Cambiemos (Změňme) byl zvolen prezidentem Argentiny. Odchodem Cristiny končí 12 populistických let vlády Kirchnerů.

24.11.2015 v 22:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Guatemala; sranda musí být, i kdyby se venku střílelo

V prezidentských volbách v největší středoamerické zemi zvítězil tuto neděli bývalý komik Jimmy Morales. Na první pohled beznadějná Guatemala však letos příjemně překvapila.

31.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,17 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část druhá)

Po téměř pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině. Pokračování předchozího článku

27.7.2015 v 0:01 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část první)

Po necelých pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině

22.7.2015 v 0:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2743x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Trzaskalik

Německé válečné reparace; jen další řecký výkřik do tmy?

V českých médiích je řecký požadavek válečných reparací podáván jako další přiblblý nápad Athén, jak z někoho drze vytáhnout peníze. Válečné reparace Německa jsou možná naopak první smysluplný návrh, se kterým populistická Syriza zatím přišla.

21.4.2015 v 17:36 | Karma: 17,67 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik