Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chile; trochu jiná Latinská Amerika?

O Chile se mluví jako o hospodářském zázraku Latinské Ameriky. Rozvojovému světu je dáváno za příklad demokracie, zodpovědné vládní politiky, efektivnosti a transparentnosti vládních institucí, slušných veřejných služeb a nízké kriminality. Pro liberály je Chile zosobněním a důkazem platnosti jejich ideí. Jenže jako všechno má i Chile svá ale

Po sérii článků o malých latinskoamerických zemích, kterým jsem se věnoval prioritně z důvodu nezájmu našich médií, se dostávám k těm významnějším. A nemohu začít než svým zamilovaným Chile, kde jsem pět měsíců žil a studoval, a o kterém mohu hovořit nejznaleji a z vlastní zkušenosti.

Chile kvůli své poloze po celé dějiny stálo mimo zájem všech. Bylo chudé, izolované, málo lidnaté a zaostalé. Když se před dvěma stoletími osamostatnilo, patřila mu sotva prostřední třetina dnešního území. Poušť Atacama na severu patřila Bolívii a Peru, neprostupné pralesy na jihu bránili nepoddajní araukánští indiáni a neprobádanou Patagonii obývali lovci-sběrači doby kamenné. Santiago připomínalo chudé městečko. Úzká vládnoucí elita však dokázala položit základy solidních institucí a Chile ve dvou válkách porazilo Peru i Bolívii, čímž získalo poušť Atacama s ložisky ledku, mědi a zlata. Na jihu si podrobilo araukánské indiány a získalo úrodný jih i s ložisky uhlí. Evropané ve službách chilské vlády pak probádali Patagonii a Ohňovou zemi. Následně do země zamířily tisíce rodin Basků, Němců, Chorvatů, Angličanů, Italů a Arabů, kteří svou podnikavostí a schopnostmi obrovsky pozvedli místní hospodářství. Chile mělo jednu z nejdelších demokratických tradic v Latinské Americe, než ji v roce 1973 přerušila brutální 17-ti letá vláda generála Augusta Pinocheta.

Ještě před 40 lety venkované žili v téměř feudálních poměrech závislí na vůli velkostatkářů a na březích Mapocha v samém centru Santiaga živořili lidé ve slumech. Dnes na stejném místě vyrůstají mrakodrapy včetně Costanera Center, největšího nákupního střediska v Jižní Americe a zároveň nejvyšší jihoamerické budovy. S HDP na obyvatele vyšším než v Polsku, minimální mzdou 8000 Kč a se 14 % obyvatel v chudobě je Chile nejbohatší a nejrozvinutější zemí Latinské Ameriky. Světová banka jej řadí mezi vysokopříjmové rozvinuté státy a země je členem OECD. V korupci se podle Transparency International nachází mezi 20 nejlepšími na světě (Česko je o 35-40 příček níž). Chilské instituce jsou MMF a SB vysoce chváleny a vytvářejí spolehlivé právní prostředí. Země je mezi prvními na světě v žebříčku ekonomické svobody, první v Latinské Americe v žebříčku Doing Business a v úvěrovém ratingu Chile překonávají z rozvíjejících se trhů jen čtyři evropské a dvě asijské země. Je zdaleka nejbezpečnější latinskoamerickou zemí, chilské četnictvo je fungující a těší se důvěře občanů. Chilské ozbrojené síly jsou považovány za nejprofesionálnější a nejmodernější na kontinentě.


V zemi pod Andami dnes pracují desetitisíce Španělů, Američanů, Italů a dalších cizinců většinou v bankách, technických a obchodních pozicích, zatímco statisíce Peruánců, Kolumbijců, Dominikánců a jiných Latinoameričanů zde míří k horším profesím, ale za lepším životem. Lákavá jsou především dobře placená místa v dolech.

Hospodářství Chile je jedno z nejliberálnějších na světě. Země se od 80. let zcela otevřela světu a zprivatizovala téměř vše. Soukromá je tu většina školství, zdravotnictví i penzijních fondů. Chile je dnes jedna z nejotevřenějších ekonomik světa s největším počtem dohod o volném obchodu včetně té s EU. Vystavení se světu zničilo většinu místního průmyslu, ale zároveň přilákalo obrovské investice do finančnictví, těžby surovin a zemědělství. Santiago je finančním centrem Jižní Ameriky, místní banky jsou nejsolidnější na kontinentě a rychle expandují na okolní trhy. Podobně úspěšné a dravé jsou místní maloobchodní řetězce. Chile těží třetinu světové produkce mědi představující 60 % jeho vývozů a významný zdroj vládních příjmů. Díky modernímu zemědělství a příznivému klimatu je Chile jedním z největších vývozců ovoce a zeleniny na světě. Významný je rybolov, zejména lososů. Lehký průmysl, těžba plynu, vzácných a drahých kovů, lesnictví a turistika doplňují chilské hospodářství rostoucí dlouhodobě 4-5 %. Inflace je nízká a zaměstnanost je blízká plné.

Od odchodu vojenské vlády po roce 1990 se Chile transformovalo v demokratický stát se zodpovědnými středolevými vládami u moci. V roce 2010 byl poprvé zvolen pravicový prezident Sebastián Pinera, miliardář patřící k nejbohatším mužům v zemi. Jeho vláda byla hospodářsky úspěšná a personálně velmi kompetentní, nicméně většinu Chilanů si nenaklonil. V listopadových prezidentských volbách zvítězila staronová prezidentka Michelle Bacheletová s levicovým programem odrážejícím požadavky stále rostoucí a uvědomělejší střední třídy a studentů.

Sedmnácti a půl miliónové Chile totiž patří k nejnerovnějším zemím na světě, ikdyž nerovnost klesá. Naprostou většinu bohatství zde vlastní asi deset rodin. Stačí malý výlet po Santiagu a návštěvník si uvědomí obrovské rozvrstvení společnosti. Přátelské podnikatelské prostředí a nízké daně sice pomohly Chile k prosperitě a vytáhly milióny Chilanů z bídy, ale benevolence vlády k investorům je možná přílišná. Kvůli drahému soukromému školství je sociální mobilita v zemi velmi nízká. Bezplatné veřejné školy jsou nekvalitní a k sociálnímu vzestupu je stejně nutné vystudovat jednu z elitních nebo aspoň nadprůměrných soukromých institucí. Proti ziskovosti vysokoškolského vzdělání už roky tvrdě protestují studenti. M. Bachelletová navrhuje bezplatné univerzity, což je fajn, ale neřeší to problém škol středních a základních. Služby jako doprava či energie jsou v Chile kvůli minimálním či žádným dotacím drahé.

Chilské hospodářství je také poměrně zranitelné. Cena vyvážených komodit a poptávka po nich kolísá nezávisle na domácích faktorech a zemědělství je z důvodu zeměpisných podmínek dosti náchylné k přírodním pohromám (mrazy, sucha, zemětřesení, sopečná činnost). Rybolov ohrožuje nadměrný výlov a reálné riziko vyčerpání zásob. S nevýznamnými zásobami ropy a zemního plynu má Chile drahá paliva a ještě dražší energie. Země má sice velké zdroje vodní energie, ale ty se nacházejí stovky či tisíce km jižně od Centrálního údolí, kde žije 80 % Chilanů. Vysoké je zadlužení domácností, Chilané totiž nejsou moc zvyklí šetřit. Jednoduše kupují na úvěr, ikdyž zdaleka ne v takovém rozsahu jako např. Brazilci. Produktivita práce je dalším problémem, Chilané sice tráví v práci většinu dne, ale s nevalným výkonem. Velké společnosti a finanční instituce proto raději sahají po zmíněných Evropanech či Američanech. Není také zcela jasné, jak investoři zareagují na slibovanou daňovou reformu Bachelletové. Daňová sazba pro firmy má postupně stoupnout ze současných 20 na 25 %. Osobně si nemyslím, že negativně. Chile nabízí podnikům více výhod než jen nízké daně, především pevný právní rámec a funkční státní správu. Ale kdoví.

Mezinárodní pozice země je obojaká. Chile má výborné vztahy s USA, Austrálií, EU a Kanadou a intenzivně spolupracuje s tichomořským regionem. Je tvůrcem a asi největším propagátorem Tichomořského společenství (Alianza del Pacífico), liberálního obchodního a stále více i politického uskupení Chile, Peru, Kolumbie a Mexika. Santiago však tradičně nemá dobré vztahy se žádným svým sousedem. S Limou je čeřil spor o námořní hranici, který ale minulý měsíc Haagský soud rozřešil (viz můj článek), a obě země i díky spolupráci v AP spolu pravděpodobně nebudou mít další problém. S Argentinou se Chile nemusí pro řadu hraničních sporů z minulosti a hlavně odlišnou politickou a hospodářskou ideologii. Nejhorší jsou vztahy s Bolívií, která se nesmířila se ztrátou moře ve víc jak sto let staré válce s Chile a La Paz proto není ochoten se Santiagem jakkoliv úžeji spolupracovat. Indiánský socialismus prezidenta Eva Moralese vztahům s liberálním a proamerickým Chile taky rozhodně nepomáhá. Obě země čekají na rozsudek opět Haagského soudu ohledně vzájemné hranice, nicméně bolívijské požadavky nemají reálnou šanci.

Můj osobní názor je, že Chile dosáhlo dostatečného stupně rozvoje, aby se místo procenta hospodářského růstu a přílivu investic prioritou vlád stal blahobyt obyvatel. Díky svým institucím a právnímu státu si myslím může dovolit obětovat pověst ekonomického tygra ve prospěch cesty ke spravedlivější společnosti. Evropský sociální stát z Chile asi nebude nikdy (ani se mi nezdálo, že by většina Chilanů něco takového chtěla), přesto třeba pod Andami do deseti dvaceti let uvidíme alespoň zemi podobnou USA. Věřím, že se to Chilanům povede.

Pro obchodníky by mělo být Chile vstupní bránou do Latinské Ameriky. Lepší podnikatelské prostředí v regionu rozhodně nenajdou, navíc s dohodou o volném obchodu s EU. Víc jak sedmnáctimilionový chilský trh má svou kupní sílu, především jeho už dosti široká střední třída. Je zde nejvíce obchodních center na obyvatele v celé Latinské Americe, Chilané kupují nejvíce oblečení na hlavu v regionu a svou přítomnost tu neustále posilují i luxusní obchody. Vzhledem k malé místní průmyslové produkci musí Chile dovážet naprostou většinu strojů, dopravních prostředků, elektroniky, zbraní, zdravotnického zařízení, chemikálií atd. Jako nejperspektivnější pro Česko osobně vidím zemědělské, těžební a lesnické stroje (ikdyž s obrovskou severoamerickou konkurencí), zdravotnická zařízení a nákladní a osobní vozidla. Plus autobusy pro MHD - jediný podnik jako je Transantiago, dopravní podnik šestimiliónového hlavního města, musí provozovat autobusů jako půlka Česka. Československo tu mezi techniky či obchodníky pořád jisté jméno má. A pivo - Chilané je pijí nejvíc ze všech alkoholických nápojů a trh je zaplavený levnými a nedobrými americkými značkami.

Na fotografii Las Condes, bohatá část Santiaga s Costanera Center v popředí (snímek autora)

Autor: Lukáš Trzaskalik | úterý 25.2.2014 13:34 | karma článku: 11,91 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Lukáš Trzaskalik

Macri prezidentem, Argentina si zvolila novou cestu

Mauricio Macri se středopravou stranou Cambiemos (Změňme) byl zvolen prezidentem Argentiny. Odchodem Cristiny končí 12 populistických let vlády Kirchnerů.

24.11.2015 v 22:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Guatemala; sranda musí být, i kdyby se venku střílelo

V prezidentských volbách v největší středoamerické zemi zvítězil tuto neděli bývalý komik Jimmy Morales. Na první pohled beznadějná Guatemala však letos příjemně překvapila.

31.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,17 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část druhá)

Po téměř pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině. Pokračování předchozího článku

27.7.2015 v 0:01 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část první)

Po necelých pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině

22.7.2015 v 0:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2743x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Trzaskalik

Německé válečné reparace; jen další řecký výkřik do tmy?

V českých médiích je řecký požadavek válečných reparací podáván jako další přiblblý nápad Athén, jak z někoho drze vytáhnout peníze. Válečné reparace Německa jsou možná naopak první smysluplný návrh, se kterým populistická Syriza zatím přišla.

21.4.2015 v 17:36 | Karma: 17,67 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik