Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Honduras; peklo na zemi?

Honduras je statisticky nejvražednější země na světě. Jeho policie a úřady jsou prolezlé korupcí, hospodářstí slabé, chudoba obrovská. Východiskem pro většinu Hondurasanů tak zůstává utéct

Honduras se podobá většině ostatních středoamerických zemí, je chudý, zkorumpovaný a nebezpečný, a vždycky takový byl. Má však jedno smutné světové prvenství a to nejvyšší míru násilných úmrtí v zemi, kde nezuří válka. Zaznamenal také zatím poslední vojenský převrat v Latinské Americe, svržení prezidenta Manuela Zelayi v roce 2009. Plusem Hondurasanů může být, že nikdy nepoznali občanskou válku. Ikdyž je otázkou, zda se v leckteré občanské válce nežije bezpečněji než v současném „mírovém“ Hondurasu...

Bezpečnostní situace tady podobně jako v celé střední Americe tak zlá nebývala. Současný stav se připisuje emigrantům z 80. let a 90. let, kteří se usadili v USA, především v Los Angeles, a většina z nich skončila v obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi. Americké úřady velkou část z nich pochytaly a deportovaly zpátky domů. Otrlí kriminálníci bez vzdělání neznající než krást, vydírat a vraždit rozjeli svoje obchody nanovo v chudém Hondurasu, kde by ostatně nějakou práci stejně těžko našli. Namísto amerických úřadů tu ale proti nim bez šance stály slabé a špatně placené honduraské složky, které nebyl problém zkorumpovat nebo přímo zapojit do byznysu. Překupníci drog a zbraní tu snadno navázali spolupráci s podobnými bandami v okolních státech, zejména proslulými maras v Salvádoru. Vrhli se také na vybírání  „válečných daní“ - výpalného od místních obchodníků - a přilepšují si okrádáníním životních úspor bezbranných emigrantů cestujících na nákladních vlacích do USA za lepším životem. Uprchlice jsou jimi znásilňované tak často, že pašeráci doporučují „pasažérkám“ na cestu antikoncepční pilulky nebo je přímo zahrnují do „cestovného“.

Z více jak osmi miliónů obyvatel žije 66 % pod hranicí chudoby, asi třetina Hondurasanů je formálně nezaměstnaná. Oficiální ekonomika, které se daří a rychle roste, stojí na plantážním zemědělství a těžbě zlata, stříbra, olova a zinku. Roste také textilní průmysl, hlavně v okolí města San Pedro Sula. To je nechvalně proslulé jako nejnebezpečnější v celém Hondurasu. Lidé se tu ráno loučí s tím, že se už taky nemusí nikdy potkat. Obdivuhodné je, že země zůstává demokracií. V listopadových volbách zvítězil jako budoucí prezident Juan Orlando Hernández, kandidát vládnoucí pravicové strany. Slibuje bojovat s násilím vytvořením dobře placené a vyzbrojené vojenské policie a prevencí kriminality za peníze z USA podle zkušeností z Kolumbie. Nicméně opozice, jejichž kandidátka neuspěla, armádu nenávidí za svržení socialistického prezidenta M. Zelayi (shodou okolností manžela kandidátky) a obvinila prezidenta z politizování ozbrojených sil.

Je otázkou, za co vláda v Tegucigalpě nové sbory zaplatí, když je Honduras silně zadlužený a v 7% deficitu. Prezident doufá v novou dohodu s MMF. Také těžko říci, zda se vojáci v ulicích budou chovat jinak než současná policie s příšernou pověstí a zda násilí skutečně zkrotí. Je třeba dodat, že bezpečnostní situace není po celé zemi stejná. Zatímco ve městěch je hrozná, chudý venkov zdaleka tak zasažen není. Stejně tak turistické oblasti na pobřeží jsou hlídané a bezpečné. Hornatá tropická země s pralesy má turistům určitě co nabídnout a mohla by na nich vydělávat podobně jako nedaleká celkem prosperující a bezpečná Kostarika.

Na honduraském trhu by se mohly uplatnit české zemědělské stroje. Když se našim traktorům daří v Africe, středoamerické země mají s africkými spoustu společných charakteristik. Zbraně a vybavení pro ozbrojené složky by určitě stály za zkoušku a bezpečnostní systémy pro civilní sektor ještě více. Také důlní zařízení a chemikálie pro místní povrchovou těžbu vzácných a drahých kovů. Jen se do Hondurasu nebát...

Autor: Lukáš Trzaskalik | sobota 15.2.2014 18:19 | karma článku: 13,20 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Lukáš Trzaskalik

Macri prezidentem, Argentina si zvolila novou cestu

Mauricio Macri se středopravou stranou Cambiemos (Změňme) byl zvolen prezidentem Argentiny. Odchodem Cristiny končí 12 populistických let vlády Kirchnerů.

24.11.2015 v 22:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Guatemala; sranda musí být, i kdyby se venku střílelo

V prezidentských volbách v největší středoamerické zemi zvítězil tuto neděli bývalý komik Jimmy Morales. Na první pohled beznadějná Guatemala však letos příjemně překvapila.

31.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,17 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část druhá)

Po téměř pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině. Pokračování předchozího článku

27.7.2015 v 0:01 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část první)

Po necelých pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině

22.7.2015 v 0:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2743x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Trzaskalik

Německé válečné reparace; jen další řecký výkřik do tmy?

V českých médiích je řecký požadavek válečných reparací podáván jako další přiblblý nápad Athén, jak z někoho drze vytáhnout peníze. Válečné reparace Německa jsou možná naopak první smysluplný návrh, se kterým populistická Syriza zatím přišla.

21.4.2015 v 17:36 | Karma: 17,67 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik