Chile versus Peru; hranice stanoveny

2. 02. 2014 23:10:36
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu konečně rozhodl o mořské hranici mezi oběma zeměmi

Je to tu. Poslední měsíc deníky v Peru a Chile přinášely téměř živý přenos z Haagu a odpočítávaly dny s dychtivým čekáním na rozsudek. V pondělí 27. ledna soud v čele se Slovákem Petrem Tomkou vydal verdikt o stanovení hranice mezi výlučnými ekonomickými zónami obou států.

Jádrem sporu byl trojúhelník mořského území nárokovaný oběma stranami, protože Chile i Peru vypočítávaly dosah své vlastní výlučné ekonomické zóny od jiných pobřežních bodů, a tudíž i hranice mezi zónami se v názorech Limy a Santiaga lišila. Spor komplikoval fakt, že Peru na rozdíl od Chile nepodepsalo Dohodu OSN o mořském právu z roku 1982, která přesně vymezuje (teoreticky) pobřežní vody, přilehlou oblast a výlučnou ekonomickou zónu. Peruánská ústava mezi pojmy nerozlišuje a vyžaduje úplnou svrchovanost nad vodami do 200 námořních mil od pobřeží. Rozsudek vyzněl více ve prospěch Peru, jemuž přiřkl většinu sporného trojúhelníku, ale ne celý (viz mapa). Soud se tak řídil zásadou, aby se v rámci možností žádná strana nemohla cítit zcela vítězná a zároveň žádná zcela poražená. Pobřežní vody - tedy část moře považovaná Dohodou za svrchované území země - ani jednoho státu nebyly dotčeny.

Zdroj: El Mercurio: Nacional. Santiago de Chile, 28/1/ 2014. p. C1.
Měsíce před ortelem se vlády, politici a významné i nevýznamné instituce a sdružení vyjadřovaly k očekávanému výsledku, přičemž třeba říci, že většina volala po jeho respektování. K tomu se obě vlády opakovaně zavázaly, poprvé už tím, že spor Soudu vůbec postoupily. Někteří hledali symboliku v tom, že chilský prezident Sebastián Piñera sledoval vyřčení rozsudku poklidně s manželkou a několika ministry, zatímco jeho protějšek Ollanta Humala se nechal vyfotit, jak pobíhá mezi monitory s mapami obklopen peruánskou admiralitou. Piñera následně vydal prohlášení, na nádvoří prezidentského paláce s kolemjdoucími za zády, kdy sice s rozsudkem „hluboce nesouhlasí“ a „představuje politovánihodnou ztrátu pro zemi“, nicméně tento bude „postupně a za shody obou stran uveden do praxe“. Humala naopak počítá s implementací rozsudku „v nejkratší možné době“ a při proslovu na novináře v salónku shlížel z obrazu generál A. Cáceres, hrdina Tichomořské války proti Chile. Dodal, že Peru „dosáhlo maxima svých hranic“ a „budoucí generace budou na tento den vzpomínat s hrdostí“.

Chilští rybáři se sice okamžitě ozvali, že je verdikt zasáhne a zničí tisíce pracovních míst, nicméně odborníci dopad ztráty cca 21 000 km2 mořských vod považují za mizivý. Obyvatelé Santiaga i Limy nebyli rozhodnutím Soudu nijak zvlášť vzrušení, nadšenci na veřejných prostranstvích se počítali na stovky. Jen v příhraničních městech Arica a Tacna došlo k menším výtržnostem. Nositel Nobelovy ceny, peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa vyzval obě země nyní k ještě intenzivnější spolupráci a podobně se vyjádřila i Chilsko-peruánská obchodní komora. Neočekává se, že by rozsudek způsobil jakékoliv překážky ve vztazích Chile a Peru, především v rámci úspěšného Tichomořského společenství (Alianza del Pacífico), jehož jsou oba státy členy.

Soud sledovala pozorně Bolívie očekávající rozsudek Haagského soudu v jejím vlastním sporu, opět s Chile. Vláda prezidenta Eva Moralese předloni zneuznala mírovou smlouvu z roku 1904, kterou Bolívie poražená spolu s Peru v Tichomořské válce ztratila sever pouště Atacama včetně pacifického pobřeží. Vítězné Chile tak chudou a zaostalou Bolívii připravilo o přístup k moři. S tím se La Paz dodnes nesmířil.

Mapa, zdroj: El Mercurio: Nacional. Santiago de Chile, 28/1/ 2014. str. C1.

Autor: Lukáš Trzaskalik | neděle 2.2.2014 23:10 | karma článku: 8.06 | přečteno: 384x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 840

Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...